Hi ha molta controvèrsia a l’hora de diferenciar un batut d’un smoothie. Per tant, simplificarem amb la paraula batut tota aquella beguda on s’han triturat tots els ingredients per formar un líquid més espès que el suc o liquat.
El batut és una beguda espessa que, tot i que es pot prendre calenta, se sol consumir freda on es tritura la fruita o verdura fresca amb una base líquida com aigua, gel, suc de fruita, llet o iogurt, gelat, etc.
També es pot fer batent una bola de gelat en un got de llet freda fins a obtenir un líquid cremós i escumós.
Hi ha batuts més sans que altres. Tot depèn de si són més naturals o porten altres ingredients processats i/o amb sucres afegits.
El batut de fruites i verdures és més nutritiu i saciant que el suc, ja que hi ha tota la fibra, fet que frena l’absorció del sucre a la sang. No obstant això, el contingut de fibra alenteix l'absorció de nutrients.
És necessari una batedora de mà (minipimer), batedora de got o batedora de got d’alta potència.
Els batuts de fruita i/o verdura amb o sense llet afegida, tenen els següents beneficis:
- Neteja del tracte digestiu
- Saciant
- Energètic
- Regula els nivells de glucos en la sang