Al nostre país, liquat és sinònim de suc i és una beguda líquida obtinguda d’esprémer una fruita o verdura. Sovint es genera confusió amb la paraula batut, ja que molts països llatinoamericans la utilitzen per referir-se al suc o liquat.
La textura del suc és molt líquida. Solament bevem la part líquida de la fruita o vegetal. En un suc no ens bevem la fibra triturada, tan sols el líquid. Segons la metodologia d’extracció trobem els aparells següents:
- L’espremedora que és adequat per extreure el suc de cítrics.
- L’extractor o liquadora que s’utilitza per extreure el suc d’altres vegetals i fruites.
Existeixen dos tipus:
- Extractor o liquadora per centrifugació: És adequat per a tota classe de fruites i vegetals. No tan eficient amb fulles verdes. S’extreu el suc per centrifugació a velocitat alta.
- Extractor o liquadora a pressió en fred: És adequat per a tota classe de fruites i vegetals i molt recomanable per a la fulla verda. El suc s’extreu a pressió en fred a velocitats molt baixes. El suc preserva els nutrients i vitamines perquè no s’escalfa.
El suc té un alt percentatge d’aigua, és hidratant i refrescant, ric en minerals, vitamines i antioxidants. El suc no té polpa, ja que en el procés d’esprémer o liquar la fruita i/o verdura, se separa tota la fibra. Aquesta acció té els següents beneficis:
- L'absència de fibra ajuda a la ràpida absorció dels nutrients a la sang.
- Desintoxicació i regeneració de l’organisme al no haver-hi digestió.
- Major nivell de claredat mental.